Lodówki, które trafią do dwóch jadłodzielni w Pszczynie.

Nie marnuj, szanuj, podziel się!

Pszczyna
28.01.2020, 18:45

Pszczyna dołączyła dzisiaj do wielu polskich miast, które za sprawą jadłodzielni szerzą ideę poszanowania żywności i dzielenia się nią z osobami potrzebującymi.     

Pierwszy całodobowy, zewnętrzny punkt znajduje się przy Parafii Podwyższenia Krzyża Świętego, obok budynku mieszkalno-katechetycznego (od strony parkingu przy ul. Bielskiej). Drugi, czynny od godz. 6.00 do 22.00, otwarty zostanie z początkiem lutego w budynku Parafii Wszystkich Świętych, obok Cukierni Piekarni Niedźbała (wejście od ul. Bankowej). Oba miejsca wyposażone zostaną w lodówki oraz dodatkowo w regały na suchy prowiant, pieczywo i napoje. W każdym z nich obowiązuje regulamin dostarczanych towarów.

Pierwsza jadłodzielnia znajduje się przy parafii na osiedlu Piastów, natomiast początkiem lutego druga otworzy swoje progi w centrum w budynku parafialnym przy ul. Bankowej.  

Jak podkreślają założyciele jadłodzielni, miejsca te są naszą wspólną troską o drugiego człowieka. Mile widziane są produkty z dłuższym terminem ważności. Potrawy szczelnie zamknięte w pojemniku lub słoiku koniecznie należy oznaczyć terminem ich przyrządzenia, co dotyczy również tzw. dań pudełkowych, przetworów oraz żywności zapakowanej próżniowo. Na czarnej liście znajduje się m.in. alkohol, surowe mięso, potrawy zawierające surowe jaja, produkty napoczęte z oznakami zepsucia, czy wiktuały przebywające poza lodówką dłużej niż 30 minut.

Pomysłodawcami przedsięwzięcia są ludzie dobrej woli, mieszkańcy naszej gminy zachowujący anonimowość - Ania, Kasia i Jacek. - Dziękujemy probostwom za udostępnienie progów parafii, sponsorom za wsparcie finansowe na zakup nowych, przeszklonych lodówek oraz darczyńcom, którzy już w dniu otwarcia pierwszego punktu wypełnili żywnością chłodziarki po same brzegi. Mamy nadzieję, że w przyszłości uda się tę inicjatywę poszerzyć w kolejnych miejscowościach naszego powiatu - mówią inicjatorzy jadłodzielni, zachęcając do pomocy lokalną społeczność, restauratorów, firmy, sklepy i instytucje samorządowe, którym los osób potrzebujących nie jest obojętny. 

Według ostatniego raportu Federacji Polskich Banków Żywności, statystyczny Polak wyrzuca rocznie około 52 kg jedzenia. Powodem jest m.in. upływ terminu przydatności do spożycia i zbyt duże zakupy. Z roku na rok pojawia się wiele inicjatyw, które starają się zmienić złe nawyki i zaangażować społeczeństwo do świadomych zakupów i dzielenia się żywnością. Przykładem są powstające w Polsce od 2016 roku jadłodzielnie. Obecnie w kraju funkcjonuje ich już blisko 100.  

Więcej informacji na facebookowym profilu: facebook.com/JadlodzielniaPszczyna

 

tog

T G+ F

Komentarze:

Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie

Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie

d wielu lat w okresie bożonarodzeniowym spotykamy się na Pszczyńskim Jarmarku Świątecznym. Z powodu pandemii w tym roku to tradycyjne wydarzenie nie...
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej

35 lat Muzeum Prasy Śląskiej

uzeum Prasy Śląskiej im. Wojciecha Korfantego w Pszczynie obchodzi 35-lecie istnienia. Z okazji jubileuszu zastępca burmistrza Barbara Sopot-Zembok...
Uhonorowani przez Sybiraków

Uhonorowani przez Sybiraków

Sybiracy w podziękowaniu za wieloletnią współpracę wręczyli odznaki władzom powiatu i pracownicom pszczyńskiego starostwa
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty

Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty

rzyszłoroczne wydatki gminy Pszczyna wyniosą niemal 324 mln zł. Taką decyzję podjęli radni, którzy opowiedzieli się za przyjęciem uchwały...
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

15 grudnia Rada Gminy Goczałkowice-Zdrój przyjęła uchwałę w sprawie wystąpienia z apelem do premiera dotyczącym uzdrowiska
Konkurs "Pierwsze zdjęcie na Instagramie"

Konkurs "Pierwsze zdjęcie na Instagramie"

Już wkrótce Gmina Pawłowice będzie miała swój profil na Instagramie. Z tej okazji ogłoszony został konkurs „Pierwsze zdjęcie na Instagramie”