Pszczyńskie gospodynie serwowały regionalne potrawy

26.10.2007, 17:07

Pszczyna, Kobiór

Wczoraj w dyskotece Grant gospodynie z gmin Pszczyna i Kobiór prezentowały swoje kulinarne talenty. IX Prezentacja Potraw Regionalnych odbyła się pod hasłem Potrawy faszerowane i nadziewane”.


Długi na kilka metrów stół uginał się pod ciężarem smakołyków. Pomysłowość pań z 14 Kół Gospodyń Wiejskich przechodziła wyobrażenia na ten temat. Na początek gospodynie z Jankowic zaserwowały barszcz z krokietem, później nastąpiła prezentacja regionalnych potraw z trzech grup: mięsa i warzywa faszerowane, potrawy mączne oraz ciasta i ciasteczka.

Rudołtowiczanki zaserwowały faszerowaną paprykę z ryżem, pomidory faszerowane groszkiem i kukurydzą, udka z kurczaka, a jakże - faszerowane. Była też rolada alla KGW Rudołtowice. Kobiórzanki przygotowały jaja z byle czego, zistę z dokładką, wypchane baby, wyrolowano kyjza, kurzy galert czy kobiórskie radośniczki, które jak zachwalały, są bardzo dobre dla podniebienia. Gospodynie z Wisły Wielkiej i Czarkowa serwowały faszerowane warzywa i nadziewanego kurczaka. Panie ze Studzionki i Poręby podały potrawy mączne – głównie pierogi z kapustą i grzybami, kapsiczki z mięsem czy pierogi z serem i szynką. Oczy i podniebienia radowały też potrawy ćwikliczanek. Te zaserwowały pomidorki koktajlowe z nadzieniem z serem feta czy cukinie faszerowane nadzieniem z mięsa mielonego, porów i grzybów leśnych, wyściełane liśćmi selera oraz jajkiem. Gospodynie z Piasku serwowały m.in. pomidory nadziewane sałatką z kurczaka i faszerowany boczek. Panie ze Starej Wsi przygotowały boczek nadziewany białą kiełbasą, pomidory nadziewane sałatką jarzynową czy karczek nadziewany mielonym. Jak przyznała ich przedstawicielka, nie spały przez trzy noce żeby wszystko upiec i pięknie przystroić. Gospodynie z Łąki przygotowały zimne płyty – głównie szynkę faszerowaną na różne sposoby. Brzeźczanki, studzieniczanki i wiślanki z Wisły Małej serwowały słodkości. Były kopy, ciasta i ciasteczka.

Komisja, która oceniała potrawy nie podjęła się wyboru tych najlepszych. Po prostu wszystkie gospodynie stanęły na wysokości zadania, przygotowując nie tylko ciekawe i ładne dla oka potrawy, ale też smaczne, o czym wszyscy zebrani mogli się przekonać. Jedli, że aż palce lizać!!!

Prezentację Potraw Regionalnych zorganizował Urząd Miejski, Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.

ram

T G+ F

1

1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1

Komentarze:

Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie

Świąteczny Weekend Zakupów w Pszczynie

d wielu lat w okresie bożonarodzeniowym spotykamy się na Pszczyńskim Jarmarku Świątecznym. Z powodu pandemii w tym roku to tradycyjne wydarzenie nie...
35 lat Muzeum Prasy Śląskiej

35 lat Muzeum Prasy Śląskiej

uzeum Prasy Śląskiej im. Wojciecha Korfantego w Pszczynie obchodzi 35-lecie istnienia. Z okazji jubileuszu zastępca burmistrza Barbara Sopot-Zembok...
Uhonorowani przez Sybiraków

Uhonorowani przez Sybiraków

Sybiracy w podziękowaniu za wieloletnią współpracę wręczyli odznaki władzom powiatu i pracownicom pszczyńskiego starostwa
Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty

Pszczyna: Budżet na 2021 rok przyjęty

rzyszłoroczne wydatki gminy Pszczyna wyniosą niemal 324 mln zł. Taką decyzję podjęli radni, którzy opowiedzieli się za przyjęciem uchwały...
Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

Apel w sprawie trudnej sytuacji Uzdrowiska

15 grudnia Rada Gminy Goczałkowice-Zdrój przyjęła uchwałę w sprawie wystąpienia z apelem do premiera dotyczącym uzdrowiska
Konkurs "Pierwsze zdjęcie na Instagramie"

Konkurs "Pierwsze zdjęcie na Instagramie"

Już wkrótce Gmina Pawłowice będzie miała swój profil na Instagramie. Z tej okazji ogłoszony został konkurs „Pierwsze zdjęcie na Instagramie”